Från Siljan Horse Show när Offa galopperar in i transporten med sin häst

Vid intresse av lastningsdemo, kontakta Offa på 0763-137834

Kom och inspireras av en demonstration i Trygg Lastning!

Vill du bredda dina kunskaper i ämnet lastning?

Nu vid vårkanten börjar allt fler ut och åka med sina hästar till träningar, tävlingar och sommarbete. Men att övertyga en häst att den lilla lådan på hjul är en trevlig plats att vara i är inte alltid lätt.

Offa har hjälpt många med just lastproblem, och skall under denna dag demonstrera med hästar som är svårlastade eller helt vägrar att gå nära rampen. Hon kommer förklara hur hon tänker när hon jobbar med dessa individer och svara på publikens ev frågor.

"Jag såg min häst svimma. Jag var 14 år och visste inte om jag skulle skratta eller gråta när vi äntligen åkte mot hopptävlingen jag hade tävlat inför i ett helt år med min svårlastade häst. Det krävdes 4 vuxna människor för att tvinga 500 kg ren panik på transporten för att snabbt fälla upp rampen med bilen i rullning innan hästen hann se någon flyktväg. En bit på väg stannade vi till så jag kunde se efter om det oroliga trampandet i bak hade lugnat sig, men fick en chock när jag öppnade sidodörren.

Jag möttes av ett ångmoln med en frän lukt av svett och andrenalin. Hästen rullade sina ögonvitor och precis när jag fick tag i grimman för att lugna honom, vek sig alla hans fyra ben samtidigt så att den enorma kroppen kollapsade.

Aldrig har jag bevittnat en sådan hög stress hos dessa vackra djur tidigare och min reaktion vara att göra det enda som hästen inte kunde, jag skrek efter hjälp.

 

När jag väl ledde min älskade valack hemåt så tittade jag djupt in i hans ärliga ögon och lovade både honom och mig själv att jag aldrig skulle ta del i att utsätta en häst för något sådant nånsin igen.

Jag var fast besluten att hitta ett sätt för oss båda att vara glada och trygga tillsammans i alla situationer som uppstår under hantering.

Och det gjorde jag, med honom och alla andra hästar som berikat mig med kunskap om livet och hästars beteende. Och sedan den dagen frågar jag alltid mig själv och numera mina elever:

-Vad får hästen ut av det du gör med den? "

 /Offa